04 listopada 2023

Święta a jedzenie ze stołu

Święta - nie są zgodą na dokarmianie psa jedzeniem ludzkim

Każdego roku w okresie świąt Bożego Narodzenia wspólnie z rodziną i przyjaciółmi siadamy do stołu, aby cieszyć się smacznymi potrawami i magiczną atmosferą tego czasu. Jednak, choć nasze psy towarzyszą nam podczas tych świątecznych spotkań, nie powinniśmy karmić ich resztkami ze stołu. Wiele produktów spożywczych, które dla nas są smaczne i bezpieczne, może okazać się szkodliwych dla naszych czworonożnych przyjaciół.

Dlaczego jedzenie ze stołu jest szkodliwe dla psów?

Głównym powodem, dla którego nie powinniśmy karmić psa resztkami ze stołu, jest to, że nasze jedzenie nie jest odpowiednie dla zwierząt. Psy mają zupełnie inny układ trawienny niż my, a niektóre składniki naszych potraw mogą im zaszkodzić. Przyprawy, takie jak sól i pieprz, które często znajdują się w naszych potrawach, mogą być toksyczne dla psów. Ponadto, spożywanie przetworzonego jedzenia, takiego jak smażona ryba czy potrawy w galarecie, nie jest naturalne dla zwierząt i może prowadzić do problemów żołądkowych i trawiennych.

Warto również pamiętać, że niektóre składniki naszych potraw mogą być toksyczne dla psów. Na przykład, cebula i czosnek, które często używamy jako przyprawy w sosach do mięsa, mogą być bardzo szkodliwe dla zwierząt. Czekolada jest również niebezpieczna dla psów, ze względu na zawartość teobrominy, substancji, która może powodować poważne komplikacje zdrowotne u naszych pupili.
Szersza czarna lista produktów [tu]

Konsekwencje karmienia psa resztkami ze stołu

Karmienie psa resztkami ze stołu może prowadzić do wielu niepożądanych skutków zdrowotnych. Nagła zmiana diety może spowodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, takie jak biegunka, wymioty czy osłabienie organizmu. Zwierzęta mogą również doświadczać zmian dermatologicznych, takich jak świąd czy zaczerwienienie skóry. W przypadku spożycia niektórych produktów, nawet małe ilości nieodpowiednich pokarmów, psi organizm może wejść w stan zatrucia.

Objawy zatrucia u psa mogą się różnić w zależności od spożytych substancji, ale mogą obejmować wymioty, biegunkę, drżenie mięśni, drgawki, przyspieszone oddechy i problemy z układem sercowo-naczyniowym. W niektórych przypadkach, zatrucie może być nawet śmiertelne.

Jak uniknąć karmienia psa resztkami ze stołu?

Aby uniknąć konsekwencji karmienia psa resztkami ze stołu, warto przestrzegać kilku prostych zasad. Po pierwsze, nie dzielmy się jedzeniem z naszego talerza z psem. Jeśli chcemy nagrodzić naszego czworonoga, wybierzmy odpowiednie przysmaki dla psów, które są bezpieczne i odpowiednie dla ich diety. Możemy również przygotować specjalne potrawy dla psa, które będą smaczne i zdrowe.

Warto również edukować naszych gości o tym, dlaczego nie powinni karmić psa ze stołu. Wyjaśnijmy im, że niektóre produkty spożywcze mogą być toksyczne dla psów i mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Poprośmy ich o współpracę i zrozumienie, aby zapewnić naszemu psu bezpieczne i zdrowe święta.
Należy także pamiętać, że sami musimy pilnować naszych pupili by nie kradli jedzenia ludzkiego! Jesteśmy za nich odpowiedzialni.

Na zdjęciu Pestunia, która szuka domku. o Pestuni [tu]. Pestunia zdecydowanie jest psiakiem, którego trzeba pilnować by nie kradł jedzenia