29 stycznia 2024

Żółta wstążka

Żółta wstążka u psa

Co oznacza żółta wstążka przyczepiona do szelek czy smyczy psa?

Żółta wstążka przyczepiona do obroży, szelek czy smyczy psa to międzynarodowy symbol, który ma na celu zwrócenie uwagi na to, że dany pies potrzebuje przestrzeni. To znak, że pies może mieć specyficzne potrzeby i nie czuje się komfortowo w bliskim kontakcie z innymi ludźmi czy zwierzętami.

The Yellow Dog Project

Żółta wstążka to symbol akcji Yellow Dog Project, międzynarodowej kampanii, zapoczątkowanej kilkanaście lat temu przez właścicieli psów o szczególnych wymaganiach. Celem tej inicjatywy jest pomoc psom, które potrzebują więcej przestrzeni, nie chcą być dotykane i nie lubią nawiązywać bliższych kontaktów z obcymi ludźmi.

Dlaczego żółta wstążka?

Żółty kolor został wybrany nieprzypadkowo – podobnie jak w sygnalizacji świetlnej, symbolizuje ostrożność i rozwagę. Niestety, w Polsce znaczenie wstążki jest wciąż mało znane. Propagowanie idei żółtej wstążki pozwoliłoby uniknąć wielu niepotrzebnych nieporozumień.

Żółta wstążka może być przydatna w wielu sytuacjach:

• Lękliwe psy: Psy bojące się obcych ludzi lub psów, szczególnie te z traumatycznymi przeżyciami, jak np. psy ze schroniska.
  • Agresywne psy: Psy, które mogą reagować agresywnie w stosunku do innych ludzi lub zwierząt.
  • Suczki w cieczce: Właściciele mogą chcieć ograniczyć kontakty swojej suczki z innymi psami.
  • Psy w trakcie socjalizacji lub szkolenia: Psy uczące się nowych umiejętności potrzebują spokoju i skupienia.
  • Psi przewodnicy: Przewodnicy osób niewidomych lub niepełnosprawnych.
  • Stare lub chore psy: Psy, które ze względu na wiek lub chorobę (np. po zabiegach, w trakcie kwarantanny, z gorszym samopoczuciem) potrzebują spokoju i przestrzeni.

Jak reagować na psa z żółtą wstążką?

• Nie zwracaj uwagi: Najlepszą reakcją jest brak jakiejkolwiek reakcji. Traktuj psa jak normalnego i przejdź obok niego spokojnie.
  • Unikaj gwałtownych ruchów: Nie wykonuj gwałtownych ruchów w kierunku psa, nie podchodź do niego, nie wołaj, nie głaskaj ani nie zaczepiaj go.
  • Szanuj prywatność opiekuna: Nie zaczepiaj opiekuna psa i nie dopytuj o powód, dla którego zwierzak nosi wstążkę.
  • Zwiększ dystans między psami: Jeśli masz psa na smyczy, zwiększ dystans między swoim pupilem a psem ze wstążką. Jeśli Twój pies jest bez smyczy - przywołaj go! I zadbaj by nie wchodził w przestrzeń psiaka z żółtą wstążką.

Żółta wstążka to nie ozdoba!

Kampania Yellow Dog nie jest jeszcze mocno rozpowszechniona w Polsce, ale warto propagować jej założenia. Wiedza o idei żółtej wstążki pozwoli uniknąć wielu niepotrzebnych nieporozumień. Szanujmy przestrzeń i potrzeby wszystkich psów, by zapewnić im komfort i bezpieczeństwo.

Na zdjęciu Staś, który ma już domek.