01 listopada 2023

Woda w fontannach - zagrożeniem

Woda w fontannach i stawach: zagrożenia dla zdrowia i bezpieczeństwo

W upalne dni, kiedy fale upałów nawiedzają Polskę, ludzie szukają ochłody i wytchnienia wszędzie tam, gdzie tylko mogą. Jednym z popularnych miejsc, szczególnie wśród dzieci, jest fontanna miejska. Jednakże, kąpiel w takim zbiorniku wodnym może prowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości, a nawet poważnych chorób. Woda w fontannach może być zanieczyszczona patogenami i innymi mikroorganizmami, które stanowią zagrożenie dla zdrowia i bezpieczeństwa.

Zagrożenia w wodzie fontann

Fontanny miejskie służą głównie jako elementy dekoracyjne w miastach. Niestety, stan wody w tych fontannach często pozostawia wiele do życzenia. Sanepid wielokrotnie alarmował, że woda w fontannach nie nadaje się do spożycia, a jej picie może prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji zdrowotnych. Brak przepływu wody i regularnej wymiany sprawia, że fontanny stają się idealnym środowiskiem dla różnego rodzaju drobnoustrojów. Woda w fontannach może być zanieczyszczona bakteriami, wirusami, glonami, a nawet odchodami zwierząt.

Woda w fontannach jest zazwyczaj chlorowana, ale to nie oznacza, że można w niej bezpiecznie kąpać się jak w basenie. Oprócz chloru, w wodzie fontann znajdują się również szkodliwe związki chemiczne, które mogą wywoływać alergie i nawet prowadzić do poważnych chorób, włączając w to nowotwory.

Potencjalne zagrożenia dla zdrowia

Kąpiel w fontannie miejskiej, ale i też picie z niej może prowadzić do różnych chorób i dolegliwości. Woda w fontannach jest siedliskiem dla wielu groźnych drobnoustrojów, takich jak Escherichia Coli, Salmonella, gronkowiec, laseczka zgorzeli gazowej czy bakteria Legionella. Istnieje również ryzyko zarażenia się norowirusami, enterowirusami, pasożytami i grzybami. Wchodząc do fontanny, narażamy się na zatrucie pokarmowe, wymioty, biegunkę, zapalenie spojówek, zapalenie płuc, zapalenie pęcherza, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, legionelozę oraz liczne uczulenia, grzybice i choroby pasożytnicze. Niektóre z tych schorzeń mogą stanowić poważne zagrożenie nie tylko dla zdrowia, ale także dla życia.

Zagrożenia w stawach miejskich

Podobnie jak fontanny, stawy miejskie również stanowią zagrożenie dla zdrowia i bezpieczeństwa. Badania przeprowadzone na próbkach wody pobranych ze stawu w Parku Moczydło wykazały obecność bakterii Clostridium botulinum, które mogą być niebezpieczne dla zwierząt, a nawet śmiertelne dla ptaków. W związku z tym, władze dzielnicy ogłosiły zakaz wprowadzania zwierząt do wszystkich zbiorników na terenie parku.

Wpływ wysokich temperatur na jakość wody

Warto zauważyć, że wysokie temperatury mają duży wpływ na jakość wody w fontannach i stawach. W upalne dni, gdy temperatura wody i powietrza jest wysoka, mikroorganizmy rozwijają się szybciej, co zwiększa ryzyko zanieczyszczenia wody. Dlatego też, w takich warunkach, korzystanie z fontann i stawów miejskich może być szczególnie niebezpieczne dla zdrowia.

Kąpiel w fontannach i stawach miejskich może być kusząca dla psiaków w upalne dni, ale równocześnie niesie ze sobą wiele zagrożeń dla zdrowia i bezpieczeństwa. Ważne jest, abyśmy zdawali sobie sprawę z potencjalnych zagrożeń i przestrzegali zakazów dotyczących korzystania z fontann i stawów miejskich. Bezpieczeństwo i zdrowie naszych psiaków powinny być zawsze na pierwszym miejscu.

Na zdjęciu Ares, który ma już domek