04 listopada 2023

Spacer z psem w czasie mroźnej aury

Spacer z psem w czasie mroźnej aury – jak zapewnić mu komfort?

Spacer z psem w czasie mroźnej aury może być wyzwaniem zarówno dla nas, jak i naszego czworonożnego przyjaciela. Jednak dzięki odpowiednim środkom ostrożności i dbałości o komfort zwierzaka, możemy cieszyć się wspólnym spacerem nawet podczas najchłodniejszych dni.

Jakie są potrzeby psa w czasie zimy?

Zima to nie tylko trudny czas dla nas, ale także dla naszych czworonożnych przyjaciół. Psy, podobnie jak my, muszą zmierzyć się z niskimi temperaturami i innymi wyzwaniami związanymi z tą porą roku. Dlatego ważne jest, aby zadbać o potrzeby swojego psa w czasie mroźnej aury.

Pierwszą i najważniejszą potrzebą jest odpowiednia ochrona przed zimnem. Pamiętajmy, że psy są wrażliwe na mróz, szczególnie te krótkowłose i małe rasy. Dlatego warto zaopatrzyć swojego pupila w odpowiednią odzież lub koc polarowy, który ochroni go przed chłodem podczas spacerów. Pamiętajmy jednak, że ubranka powinny być dopasowane do rozmiaru psa i nie powinny mu utrudniać swobodnego poruszania się.
Pamiętaj również o ochronie łap psa - możesz użyć specjalnych butów lub smarować je tłuszczem dedykowanym do ochrony psich łapek.

Kolejną ważną potrzebą jest dostęp do świeżej wody pitnej. W czasie zimy wiele osób zapomina o tej kwestii, ponieważ przecież psiak może jeść śnieg. Jednak pamiętajmy, że śnieg może być zabrudzony lub zawierać substancje chemiczne z soli stosowanej do odśnieżania dróg.
Łapki psa mogą być także narażone na działanie soli lub chemikaliów używanych do odśnieżania ulic i chodników. Dlatego ważne jest regularne czyszczenie łap po powrocie z spaceru, aby uniknąć podrażnień skóry.

Warto również zadbać o odpowiednią długość i intensywność spacerów. W czasie zimy psy szybciej się męczą i wymagają więcej odpoczynku, dlatego nie należy przesadzać z dłuższymi wędrówkami. Dobrym pomysłem jest częściej robić krótsze przerwy na bujanie się lub bieganie po śniegu, co przyczyni się do utrzymania dobrego samopoczucia psa.

Kolejną potrzebą jest odpowiednia dieta. W czasie zimy nasz organizm potrzebuje większej liczby kalorii, aby utrzymać właściwą temperaturę ciała. To samo dotyczy psów - warto dostosować ich posiłki do pory roku i zapewnić im dodatkową porcję kalorii.

Na zdjęciu Bąbelek, który kocha śnieg. I szuka domku. Więcej tu