Woli pobyt na dworze niż w domu więc w okresie zimowym byliśmy zmuszeni kupić mu budę, by nie marzł, gdy nie chce wracać do domu.
Zdrowotnie wizyty u lek. wet. są już raz na dwa miesiące. Przyjmuje specjalistyczna karmę i leki na tarczycę i probiotyki. Ostatnie miesiące to też gorszy wzrok u niego (dostaje suplementy) i powoli demencja. Demencja objawia się u niego tym, że jeśli za dużo się dzieje wokół niego, próbuje wyładować swoje nerwy na pierwszym psiaku, który jest pod ręką.
Dla kobiet największy na świecie pieszczoch, który chciałby tylko się przytulać i miziać.

1 sierpnia 2020r., po dwóch tygodniach naszej nieobecności w schronisku, zobaczyliśmy, jak wygląda, i podjęliśmy decyzję że wyjeżdża z nami. 24 dni spędził w Klinice, najpierw wszystkie badania, następnie operacja jelita. Wyjęto z niego zbity kał z sierścią jak kamień 17 cm x 8 cm średnicy. Cudem uratowano jelito. Później nie chciał jeść, miał ciągle rozwolnienie... Ale się udało.
Nasza znajoma ze schroniska otworzyła swoje serce i zgłosiła się by Figaro zamieszkał z nią, jej psiakami, dziećmi, owcami, kurczakami, królikami. Po naszej stronie jest logistyka z lek. wet.

Figaro przyjechał do schroniska w Chrcynnie w lutym 2020r. po śmierci właściciela.
Początkowo nie pozwalał się do siebie zbliżyć. Po jakimś czasie zaczął wychodzić z nami na spacery. Człapał bardzo powoli i zerkał na wolontariusza, który z nim wychodził, z dużą dozą niepewności, czy na pewno nikt mu krzywdy nie zrobi.
Później zaczęły się jego problemy zdrowotne – Figaro miał kłopot z wypróżnianiem.

Chcesz poznać historię Figaro?

Metryczka Figaro:

-> ok. 12 lat
-> ok. 27 kg
 -> szczepiony, odrobaczony, kastrowany, chipowany
       zdrowie:
a) niedoczynność tarczycy
b) jelito po operacji wymaga regularnej kontroli USG, badania krwi, przyjmowania specjalistycznej karmy oraz BARDZO pilnowania by czegoś nie ukradł do jedzenia.
Poza tym trzeba pamiętać, że to już starszy kawaler, ale jest bardzo waleczny
-> dogaduje się ze wszystkimi, jednak w ostatnich miesiącach preferuje gdy wszyscy dadzą mu święty spokój dlatego preferowany dom bez zwierząt ewentualnie z kotem
-> stosunek do kotów: dobry
-> stosunek do dzieci: dobry, gdy są cichutko
-> aktywność: mała; obowiązkowo z możliwością przebywania cały czas na dworze
-> szukamy: domu z ogrodem, najlepiej bez dzieci lub ze spokojną młodzieżą i z psiakami, które nie będą wchodzić w jego przestrzeń

Jakiej Rodziny szukamy dla Figaro?

Będącej na emeryturze lub pracującej z domu, tak by Figi mógł przebywać jak najwięcej na dworze, wylegując się na słoneczku. Spokojnej i mającej oczy wokół głowy, bo to mały złodziej jedzonka wszelakiego.

Jesteś gotowy/-a do rozpoczęcia procesu adopcyjnego?

Ankieta online [kliknij]

Miejsce tymczasowego zamieszkania: Nasielsk (woj. mazowieckie)
Wybierz się na wirtualny spacer z Figim [kliknij tu]